SportStory
Home
Follow us
 
ROOTS: Hoeselt een voetbaldorp bij uitstek

ROOTS: Hoeselt een voetbaldorp bij uitstek

Niemand durfde na de tweede promotie naar vierde klasse in 1968 denken dat deze club in een razendsnel tempo zou groeien. Hoeselt VV was allesbehalve een eendagsvlieg, de lokale economie stond pal achter hun voetballende trots. Door deze club kreeg de gemeente Hoeselt een groot aanzien op de landkaart. Van KAA Gent tot de buren van Tongeren, ze zijn allemaal in het Caetsbeekstadion geweest. In ROOTS bekijken we de geschiedenis van Hoeselts grootste club en zijn kleinere broertjes.

Datum: 2022-05-23
Auteur: Brent Van Lancker

Na de Tweede Wereldoorlog was voetbal in stijgende opmars te Vlaanderen. Ook in Limburg bleef dit uiteraard niet onopgemerkt. De mensen zochten terug leuke buitenactiviteiten. Supporteren of vrijwilliger zijn voor een lokale voetbalclub werd alsmaar populairder. De lokale ijzerman zorgde voor een veldomheining, de bouwaanneming in het dorp bouwde een kantine na zijn uren, en ga zo maar verder. Ook in Hoeselt was dit het geval. Deze club was in de jaren '20 en '30 twee keer aangesloten bij de Belgische voetbalbond. De eerste keer met het stamnummer 848 in 1926 met in 1931 een vrijwillig ontslag uit de competitie. Door een dubieus omkoopschandaal waar Hoeselt 'ten onrechte' van werd beschuldigd gingen ze twee jaar spelen in de concurrerende 'Vlaamse Voetbalbond'. In 1934 echter kwamen ze terug in de nationale bond met het stamnummer 2146. 

Roet in het eten met daarna 'een goeie biefstuk'

Na zes jaar provinciaal voetbal werd er in 1940 een tijdelijke noodcompetitie ingevoerd. Dit duurde net twee jaar tot dat ze Duitse bezetter het de lokale bevolking alsmaar moeilijker maakte. Er werd niet meer officieel gevoetbald in competitieverband tot 1945. De Hoeselaren ook wel 'de Doornkappers' genoemd waren in deze vreselijke oorlog verschillende inwoners verloren. Van soldaten tot verzetslieden, de helden die gesneuveld zijn voor de vrede. Zoals we het artikel zijn begonnen gaan we ook op dit elan verder. Voetbal gaf een nieuwe dimensie aan het woord samenhorigheid na al die jaren van ellende. Ook in Hoeselt waren ze snel vertrokken met deze nieuwe hype. De voetbalclubs schoten als paddenstoelen uit de grond. Het even oude Alt-Hoeseltse VV stond bekend als een lokale en familiale club die later ook een belangrijke rol zou spelen in de Hoeseltse voetbalgeschiedenis. Ook Rommershoven had een voetbalclub alsook Werm. In 1946 promoveerde Hoeselt VV voor de eerste keer naar Bevordering D (het laagste nationale niveau destijds). Ze hadden compagnie van THOR Waterschei, Vigor Beringen & STVV. Het duurde spijtig genoeg maar 2 seizoenen tot dat Hoeselt terug degradeerde naar eerste provinciale. 

Alt-Hoeselt daarintegen had zich in de jaren '30 ook geworsteld naar vierde klasse. In 1937 namen ze het op tegen KFC Winterslag voor 2000 toeschouwers. 

Een van de oudste foto's uit het Hoeseltse voetbal.
Één van de oudste foto's in de Hoeseltse voetbalgeschiedenis (Alt-Hoeselt VV)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na regen komt zonneschijn

Na een kort nationaal verblijf in 1958 (vierde klasse) was het voor Hoeselt VV in 1968 deze keer voor een lange tijd raak. Ze promoveerde naar vierde klasse en wisten 23 jaar in de nationale reeksen te blijven. In 1973 stootte ze na enkele jaren al door naar derde klasse. Ze profileerde zich al direct als succesvolle middenmotor en dit tot 1978. Niemand kon zich voorstellen dat dezelfde club die in 1958 na één seizoen in vierde klasse degradeerde ineens de titel zou pakken 21 jaar later in derde klasse.

Het broertje uit Alt-Hoeselt schommelde in die periode meermaals van derde provinciale naar vierde provinciale. 

Hoeselt op het grotere toneel

De derby's tegen KSK Tongeren, KAA Gent, KV Mechelen en zelfs het verre Eendracht Aalst kwam naar Hoeselt. Tweede klasse was voor "de Doornkappers" echter een vergiftigd geschenk. Desondanks de topspelers die Hoeselt in zijn rangen had en de massale opkomst naar het stadion werden ze afgetekend laatste in de stand. Het zou bij dit ene seizoen blijven op het tweede hoogste niveau in België. In dit seizoen waren sponsors zoals 'Yoko', 'Tingieterij Heyninck' en nog verschillende lokale zelfstandige de financiële draaischijf van de club. Na verschillende jaren daarna in derde klasse stopte het nationale avontuur van Hoeselt in 1992. Ze zakte terug naar de provinciale reeksen. 

Kampioenenstoet in 1978: https://www.youtube.com/watch?v=gqNrWQbIt_8&ab_channel=TVHoeselt (copyright Hoeselt TV)

De teloorgang en nieuwe perspectieven

De ex-tweedeklasser zakte in 1997 zelfs naar derde provinciale en zocht nieuwe uitwegen. In 2001 fusioneerde ze met een jongere ploeg uit het dorp (Hoeselt SK), ze gingen Verbroedering Hoeselt heten. In 2017 fusioneerde Verbroedering met Alt-Hoeselt VV waardoor het plein van AHVV gaat verdwijnen. Het gemeentebestuur beloofde een nieuw stadion in 2023 voor het nieuwe KVV Hoeselt spelende in derde provinciale. Dit brengt nieuwe perspectieven met zich mee. Wij van ROOTS geloven doordat deze clubs de krachten hebben gebundeld het Hoeseltse voetbal terug op de kaart gaan zetten! 

 

 



Tags: aa gentstvvkv mechelensk tongerenvoetbalroeienvoetbalvoetbalkaa gentkv mechelenvoetbal

Gerelateerde artikels

Ontdek ook onze sponsors



Quizvraag

Clubs

Wie is de topscorer aller tijden voor de Rode Duivels



Ontdek ook onze sponsors